Terveiset 13.5.2006 pidetystä Suomen Hiihtoliiton liittovaltuuston kokouksesta Lahdesta.

16.5.2006

Liittovaltuusto siirsi tili – ja vastuuvapauden myöntämistä

Suomen Hiihtoliiton liittovaltuusto kokoontui lauantaina 13.5. Lahdessa vakavien kysymysten äärellä. Hiihtoliiton talous on ollut kahden viimeisen vuoden aikana voimakkaasti alijäämäinen. Alijäämän lisäksi tilannetta heikentää se, että liitolla ei ole tällä hetkellä olemassa enää käyttämättömiä rahavarantoja, ns puskureita, pahojen tilanteiden varalle. Vuoden 2004 alijäämä oli 860 567 euroa ja viime vuoden alijäämäksi muodostui 463 382 euroa. Viime vuodelle tavoiteltiin kuitenkin positiivista tulosta, mutta tulos kertoo taloudensuunnittelun ja taloudenpidon epäonnistuneen Hiihtoliitossa täysin. Näihin tilanteisiin pohjautuen liittovaltuusto teki äänin 27 – 10 historiallisen päätöksen ja siirsi tili- ja vastuuvapauden myöntämisen käsittelyä ensi marraskuun kokoukseen Kuortaneelle.

Maastohiihdon liittovaltuutetut olivat pääosin voittaneen esityksen takana, maastohiihdon valtuutettujen esitykseen yhtyivät alppi- ja freestyleryhmän edustajat.

Hämeen Hiihdon edustaja liittovaltuustossa Hämeen Hiihdon puheenjohtaja Ari Nurminen sekä valtakunnallisella paikalla oleva, Hämeen Hiihdon johtokunnan jäsen, Sirpa Korkatti seisovat nyt tehdyn päätöksen takana. Tilanteen ollessa näin heikko on ryhdyttävä niin toimihenkilö– kuin luottamuspuolella radikaaleihin ja vastuuta kantaviin tekoihin. Tilanteen toteaminen pahaksi ei vie asiaa eteenpäin vaan on ryhdyttävä selkeisiin toimiin tulopuolen lisäämiseksi ja menojen taltuttamiseksi talouden saamiseksi tasapainoon. Liittovaltuuston päätös on myös kannanotto johtokunnalle ja toimitusjohdolle asioiden heikosta hoitamisesta.

Valitettavasti kahden viikon lomautukset eivät ole riittävä toimenpide asian parantamiseksi. Tarvitaan rakenteellisia uudistuksia, työnkuvien uudelleen rakentamista ja talouden tarkempaa suunnittelua ja valvontaa. Toimintojen säilyttäminen nuorisourheilun ja harrastehiihdon osalta huippu-urheilun rinnalla on keskeistä Opetusministeriön tuen saamiseksi myös jatkossa. Eli on huolellisesti mietittävä mahdollisimman tasavertaiset kohdistukset säästötoimiin.

Lajikohtaiset ostopalvelut tulevat varmasti käytäntöön, erityisesti muutoksia tulee kokemaan palveluyksikkö. Lajiryhmien tulee tarkkaan selvittää, mitä palveluita ne palveluyksilöltä tarvitsevat ja mitkä on järkevämpää ostaa ulkopuolelta edullisemmin. Palveluyksikön tarjoamat palvelut hinnoitellaan ja jokainen lajiryhmä maksaa jatkossa vain siitä palvelusta, mitä käyttää. Tavoitteena on, että vuoden 2007 alusta lajilinjat ovat itsenäisiä varainhankinnan, varojen käyttöönohjauksen ja menojen osalta.

Hiihtoliitto viettää vuonna 2008 100-vuotisjuhliaan. Kunniakkaan iän saavuttaneen lajiliiton elinehto on, että se elää ajassa mukana ja kykenee vaadittaviin uudistuksiin.

Sirpa Korkatti ja Ari Nurminen
Liittovaltuuston jäsenet